SITUACIJA SA ŠUMSKIM POŽARIMA, UPRAVLJANJE I TRENUTNO STANJE

SITUACIJA SA ŠUMSKIM POŽARIMA, UPRAVLJANJE I TRENUTNO STANJE

Napravljeno dana 08/09/2021

Priština, 03.08.2021.

Kao rezultat vremenskih prilika poslednjih dana, rizik od pojave i širenja poljskih i planinskih požara poprimio je alarmantne razmere.

Najgori slucaj zabeležen je u peckom regionu – Nacionalnom parku Prokletije gde su, kako bi se situacija stavila pod kontrolom, angažovani svi kapaciteti države i medunarodno prisustvo na Kosovu, ukljucujuci i KFOR.

Do 02.08.2021, prema izveštaju od 16.00 casova, na osnovu izveštaja primljenih iz sistema za komunikaciju u hitnim situacijama preko centara za hitne pozive 112, širom regiona Kosova bilo je preko 110 požara razlicitog intenziteta i obima.

Dok je situacija prijavljena 03.08.2021. u 12.00 sati koja proizilazi iz sistema za komunikaciju u hitnim situacijama Agencije za upravljanje vanrednim situacijama sledeca:

REGION PRIŠTINA:

Poljski požar niskog intenziteta prijavljen je u selu Kuzmin, opština Kosovo Polje.

REGION PRIZREN:

Planinski požar visokog intenziteta zabeležen je u podrucjima sela Krušica i Bukoš, opština Suva Reka. Požar se širi, a strmi teren otežava akcije vatrogasno-spasilackih jedinica i timova za reagovanje KBS-a, koji ulažu sve napore da požar stave pod kontrolu. Danas cekamo odgovor za vazdušnu podršku, jer je takva podrška zatražena od KFOR -a (kako je izvestio OC MUP -a).

REGION PEC:

Požar koji se nekoliko dana ranije proširio rugovskim planinama sada je lokalizovan, dok se ulažu konacni napori da se stavi pod kontrolu. Šumski požari su i dalje aktivni i ocekujemo odgovor KFOR -a o vazdušnoj podršci (oko 14.00 casova) (kako je izvestio OC MUP). Šumski požari su još uvek niskog intenziteta, u severnom delu sela Veliki Štupek, prolaz kod Brodica; intervenciju sprovodi 10 pripadnika vatrogasno-spasilackih jedinica, kao i 10 pripadnika Kosovske agencije za šume.

REGION GNJILANA:

U poslednja 24 sata u regionu Gnjilana zabeležen je veliki broj požara (oko 72), uglavnom poljski požari koji su ugašeni i lokalizovani, jedini požar koji je aktivan i koji je pod kontrolom je planinski požar u Vrnezu, opština Vitina;

JUŽNA I SEVERNA MITROVICA:

Planinski požar niskog intenziteta prijavljen je u opštini Zubin Potok, gde je požar zahvatio i imanje g. Vlasnika Milenka nanevši znacajnu materijalnu štetu. U meduvremenu, juce, 02.08.2021, prema izveštaju operativnog centra za hitne pozive 112 Severna Mitrovica, u podrucju Košutova i Šaljske Bistrice zbog terena i intenziteta požara zatraženi su kapaciteti KFOR-a za intervenciju iz vazduha.